• Het oog van Annemiek

‘De meeste mensen hebben schroom voor de camera. Ik snap dat heel goed.’

Op enig moment heb je er mee te maken: een moment voor de camera. Zo’n moment voor de (film)camera is als een vacuüm. Ruimte en tijd houden op te bestaan. Je wordt intens met jezelf geconfronteerd en bent je zeer bewust van  je houding, je lichaam. Je wilt niet verkrampen, ontspannen blijven, natuurlijk overkomen…, maar hoe doe je dat?

Op zo’n moment is het fijn als iemand de sessie begeleidt die dit snapt en weet wat er nodig is om te zorgen dat jij en je boodschap precies zó overkomen zoals jij het bedoeld hebt. Zodat jij jezelf kunt zijn en een goed verhaal vertelt!

Onze samenleving is vooral op uiterlijk gericht waardoor wij mensen snel geneigd zijn alles alleen van de buitenkant te bekijken en te beoordelen. Zo ook onszelf. Op het moment dat we dan voor een camera staan treedt dit extra in werking: ‘Hoe zie ik er uit?’ ‘Heb ik geen pukkels, te veel rimpels, ben ik niet te dik?’ Het gevolg is dat we onszelf op de buitenkant beoordelen en bekritiseren en het contact verliezen met de binnenkant.
In mijn werk breng ik juist de binnenkant naar buiten en leg dat vast.Na jarenlang filmen en fotograferen weet ik hoe belangrijk het is om te zorgen voor de juiste sfeer in de ruimte waar een foto- of filmshoot plaatsvindt. Zódanig, dat degene die ik voor mijn lens ontvang, zich optimaal kan laten zien. En volop in verbinding kan zijn met zichzelf en de boodschap.

Vaak betreft mijn werkveld die intieme momenten van persoonlijke groei. En ben ik dus met mijn camera aanwezig bij uiterst precaire processen in – of tussen mensen. Dat kan alleen als het mij lukt op te gaan in wat er in een ruimte aanwezig is. Als ik al mijn kanalen optimaal openzet zodat alle informatie binnen kan komen. Alleen dan kan ik de vragen stellen die gesteld willen worden.Alleen dan kan ik creëren in het moment. En vloeien vragen voort uit wat ontstaat in het moment.

Want alleen dan wordt het onzichtbare zichtbaar!

 

Meer weten? Mail me of bel 06 215 53 586