Dit is mijn grens

Omgaan met grenzen, boosheid en conflicten.

Ben jij iemand die liever aardig doet dan aangeven dat jouw grens is bereikt? Vind jij het moeilijk om “nee” te zeggen als je eigenlijk geïrriteerd bent over het gedrag van een ander? Of ben jij bang dat je zó boos wordt, dat je jezelf dan maar liever inhoudt en je boosheid wegslikt? Of blijf jij helemaal weg van je grens en herken je je eigen boosheid niet (meer)?
Onze grens aangeven vinden we vaak lastig. Liever blijven we aardig en laten we niet zien wat er werkelijk speelt. Irritaties die we wel voelen in de ontmoeting met onze partner, onze kinderen, collega’s of familie slikken we weg. En sommigen hebben de boosheid zo vaak weggeslikt, dat ze die niet meer kunnen ervaren.

In deze training ga je dan ook met andere deelnemers op zoek naar jouw grenzen. Je leert:
– hoe je grenzen tijdig kan herkennen
– hoe je grenzen kunt aangeven zonder uit je slof te hoeven schieten of jezelf in te houden.
– hoe je op een functionele wijze boosheid kunt inzetten om het contact te verdiepen en te versterken.
– hoe het gezond en functioneel inzetten van boosheid de relatie veiliger maakt en verstevigt.

hoe ziet de training er uit?
De kern van de training op dag 1 is een oefening waarin we fysiek een lijntje neerleggen als jouw grens. Die ga jij verdedigen. We hebben met deze oefening het ervaren van grenzen fysiek gemaakt. Daardoor ga jij fysiek ervaren wat er gebeurt als iemand jou op je grens benadert. Het goede nieuws is dat jouw lijf en ook jouw brein dat opslaat. Vervolgens ga jij in je dagelijks leven herkennen als iemand in een ontmoeting over jouw grens gaat.

De oefeningen in deel twee van de training op de eerste dag zijn erop gericht jou een toolkit te geven die je helpt hoe je de ervaring van het lijntje en je grens aangeven toepast in een gesprek. Je bent het bijvoorbeeld niet met iemand eens. Of iemand zegt iets wat jij echt niet fijn vindt. Of iemand wil iets van jou (je meerdere, je partner) wat jij echt niet wilt. Wat doe je dan? Welke woorden gebruik je dan?
Of je bent zelf heel boos. Hoe geef je daar goed woorden aan? Of hoe herken je je eigen boosheid?

Daar pakken we op dag 2 op door. Dan gaan we aan de slag met boosheid. Boosheid is ons gegeven om de energie ervan te kunnen gebruiken om onze grens te bewaken. Het is op zich dus een hele ‘schone’ emotie. Daar hebben we in onze samenleving een heel andere draai aan gegeven en zijn boosheid gaan afwijzen, gaan verwarren met agressie, met woede.
Naast het kunnen aangeven van je grens hebben we boosheid hebben ook nodig om ons verlangen vorm te geven. Want als je echt iets wilt en je wordt door iets of iemand tegengehouden, dan kun je alleen verder als je bereid bent jouw grens aan te geven.
Deel 2 van dag 2 gebruiken we om een eigen casus in te brengen en te oefenen. Want alleen door te oefenen, oefenen, oefenen zul je je oude patroon doorbreken en het echt anders gaan doen

Het is een intense, energie gevende- en ervaringsgerichte training waar je veel handvatten en ervaringen aangereikt krijgt om het echte contact met jezelf en anderen te versterken. Hierdoor kan je energie (weer) stromen op alle vlakken in je leven. Als je met je partner komt, kan het een geschenk zijn voor je relatie. We hebben daarvoor een speciaal kortingstarief.

reacties van deelnemers:
“Lieve Annemiek,
In een bijzonder coachingsgesprek met jou, zag ik in dat mijn vraag eigenlijk een grenzendingetje betrof. Hup door naar de grenzentraining dus. Terwijl ik dacht mezelf inmiddels toch wel erg goed te kennen, moet ik toegeven dat ik zelden in korte tijd zoveel heb geleerd. Dat kwam niet alleen door de fijne groep, de goede oefeningen en de prachtige locatie. Ik ben je eeuwig dankbaar, voor je intelligente, liefdevolle en directe begeleiding. Indrukwekkend hoe snel jij de essentie te pakken hebt, hoe betrouwbaar en integer je bent. Daardoor durf ik weer te vertrouwen …
Terug in het dagelijks leven en vooral in mijn relatie helpt het mij zeer om mijn gevoel weer als leidraad te nemen. Die gevoelens zijn niet overdreven, onzin, belachelijk, kinderachtig, abnormaal, hysterisch en ga zo maar door. Mijn gevoel is mijn bron, die mij in mijn leven de weg wijst. Ik voel mij fijn, vertrouw erop en spreek weer vanuit mijn (heftige) gevoelsleven. Heeeeerlijk en goed voor mijn relaties. Nogmaals, DANK.”

Deelneemster wil vanwege haar beroep graag anoniem blijven, september 2023

“Ik heb ervaren dat ik er mag zijn. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is mijn gevoel te uiten: teleurstellingen, boosheid, onrecht en verdriet, maar ook mijn goede en fijne gevoelens.
Ik geef deze training een oprechte 10.
De empathie, de liefde en warmte die jullie uitstralen is super.
Ik ben jullie en mijn mede cursisten heel dankbaar dat ik eindelijk aan mijzelf durf toe te geven dat niet alles aan mij ligt en ik er ook mag zijn als de persoon die ik ben.”

Wim Faas, maart 2023

“Ik heb in deze training geleerd hoe ‘echt’ mijn reactie is als ik op mijn grens sta. En dat het juist goed is voor mijn relatie om te worstelen. Mijn highlights? De oefeningen ‘op de grens’ en ‘het nog te voeren gesprek. De meditatie met de drum vond ik heel intens. En zeker ook de sfeer in de groep. Ik ga deze training niet meer vergeten!
Ik geef jullie een 9”.

Tim Ulenbelt, maart 2023

“De grenzentraining was een intense ervaring. We waren in een behapbare grootte groep, voldoende mensen om diversiteit te ontmoeten en klein genoeg voor omhulling. Door het theoretische kader, de heldere aanwezigheid van Annemiek, de stapsgewijze opbouw was het voldoende veilig om mijn eigen grenzen, kracht, patronen en kwetsuren te onderzoeken.
Meteen dezelfde avond en de volgende dagen kon ik het geleerde toepassen. ook nu nog ervaar ik meer besef over mijn grens en het nut ervan. Het ter plekke ervaren van mijn grenzen en ze constructief in contact brengen is vol in mijn bewustzijn.
Ik raad ieder deze training aan die stoeit met het thema grenzen, grenzeloosheid, onmacht/macht. Je krijgt veel gereedschap om ontspannen in je kracht te staan.”

Dirkje Veltman, Dao van de vrouw, april 2022

“Ik heb ontzettend veel gehad aan de 2-daagse. Ik geef nu sneller mijn grenzen aan, omdat ik ze al wel voelde maar niet goed wist hoe ik dat goed kon benoemen.
De oefening waarbij in liefdevolle verbinding gecommuniceerd wordt, vond ik erg moeilijk. En juist die zou ik nog wel eens vaker willen oefenen. Daar ligt voor mij de focus op zowel thuis als zakelijk. Het inzicht dat grenzen aangeven, juist duidelijkheid en helderheid geeft, heeft me daarbij de ogen geopend en me vertrouwen gegeven om grenzen aan te gaan geven.
Kortom, nu na 2 maanden heb ik naast 2 hele fijne dagen waar meer dan ruimte genoeg was voor het individu, de theorie al naar de praktijk gebracht. Deze training heeft me verrast met het grote effect er van in slechts 2 dagen tijd.
Heel erg bedankt nogmaals!”

Carina de Vries, september 2022

“Ik heb de training heel goed ervaren. De 2 dagen waren een prachtige reis, waarbij ik mijn doelen zeker bereikt heb met 2 fantastische coaches. Het was een prachtige locatie en alles was heel goed verzorgd. Een ervaring om nooit meer te vergeten en handvaten voor de toekomst”.
Lisa de Haas, april 2021

“Heel fijn! Door de verschillende oefeningen ga je eigenlijk het hele grenzen spectrum af. Dit heeft enorm geholpen. Soms sloot een oefening niet goed bij me aan, maar er was dan al snel weer een nieuwe oefeningen waar ik heel veel uit kon halen”.
Robert-Jan van de Velde, april 2021

“Ik heb eindelijk ervaren welke muurtjes men steeds riep dat ik had. Het ervaren dat zo’n muurtje opkomt en daarna dat ik zelf bij machte ben om deze weer te laten zakken was mijn hoogtepunt van de workshop.
Ook het inzicht dat mijn verlangen is dat ik mijzelf mag zijn (met de losmaakoefening) is fijn. Ik dacht dat ik nog opzoek was naar mijzelf, maar dat hoeft dus niet meer”

Peter Kroon, april 2021

data: 23 en 24 september 2024, 9 en 10 december 2024
tijd: maandag 10u – 18u, dinsdag 10u – 17u
locatie: Hoevnix, Kanaaldijk 2, Hollandsche Rading
trainers: Annemiek Streng en Arent Muller
kosten: €595, kom je samen €1000 (particulier tarief)
€795 ex btw (zakelijk tarief)

Aanmelden

Meer informatie?
Laat hier een bericht achter of stuur mij een mail